T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / SİLİFKE - Mustafa Özcan İlkokulu

KADINA ŞİDDETE HAYIR

Kadın cinayetlerini hep birlikte önleyelim.

 

13-11-202013-11-2020ŞİDDETE UĞRADIĞINIZDA ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ

 

Şiddet mağduru ve şiddete uğrama tehlikesi olan kadınların ve aile bireylerinin korunması 6284 sayılı Kanun kapsamındadır.

 

Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır.

 

 

 

ŞİDDET TÜRLERİ

 

1.            FİZİKSEL ŞİDDET: Tokat atmak, iteklemek, tekmelemek, bir şey fırlatmak, yumrukla veya bir nesneyle vurmak, silah veya bunun gibi bir nesneyle zarar vermek ya da tehdit etmek, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olmak gibi kişinin bedenine zarar verecek her türlü davranıştır.

 

2.            SÖZLÜ-DUYGUSAL-PSİKOLOJİK ŞİDDET: Şiddet hakaret etmek, aşağılayıcı söz söylemek, küçük düşürmek, aşırı kıskançlık yapmak, tehdit etmek, kişiye kendisini yetersiz hissettirecek söz veya davranışta bulunmak, küfretmek, kişinin kendisini ifade etmesine engel olmak, kişinin hareket özgürlüğünü kısıtlamak, kişinin aile üyeleri ve arkadaşlarıyla görüşmesini engellemek, kişinin istediği gibi giyinme özgürlüğüne engel olmak gibi fiziksel bir baskı olmaksızın uygulanan ve ruh sağlığını etkileyen her türlü söz ve davranıştır.

 

3.            EKONOMİK ŞİDDET: Çalışmaya veya çalışmamaya zorlamak, kişinin gelirini kontrol altına almak, kişinin parasına veya banka kartlarına el koymak, kişiyi borçlanmaya zorlamak, kişiye hiç para vermemek veya çok az miktarda para vermek, kişinin çalışmasını zorlaştıracak hareketlerde bulunmak, kişiyle ailenin gelir ve giderleri hakkındaki bilgileri paylaşmamak gibi ekonomik baskı içeren her türlü tutum ve davranıştır.

 

4.            CİNSEL ŞİDDET: Kadına istemi dışında yöneltilen her türlü cinsel amaçlı söz veya eylem olarak tanımlanabilir.

 

Şiddet, genelde bir döngü halinde gerçekleşmektedir. Bu durum, kadının şiddete uğradıktan sonra gerekli önlemleri almak için harekete geçmesinde de bir engel oluşturmaktadır. Şiddetin tekrarlanabileceğini bilmek, erken önlem almak açısından önemlidir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ŞİDDETE KARŞI BAŞVURULABİLECEK YERLER

 

1. Polis Merkezleri ve Jandarma Karakolları

 

Mağdur veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunanlar, bulundukları yerin yakınındaki polise veya jandarma karakoluna başvurarak şikâyette bulunabilirler. Polis veya jandarma, derhal tedbir alınması gereken durumlarda önleyici ve koruyucu tedbirleri alır, diğer durumlarda Cumhuriyet Savcılığına yönlendirir.

 

2. Cumhuriyet Başsavcılığı

 

Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi altında bulunan kişiler, adliyede Cumhuriyet Savcılığına da başvurarak şikâyette bulunabilir ve gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilirler.

 

3. Aile Mahkemesi Hâkimliği

 

Mağdur veya şiddete uğrama riski olanlar, bulundukları ilin Aile Mahkemesi hâkimine giderek, şiddeti önlemeye yönelik tedbirleri ve koruyucu tedbirlerin alınmasını isteyebilirler. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemesi hâkimine başvuruda bulunulabilir. Hâkim gerekli olan önleyici ve koruyucu tedbirlere karar verir.

 

4. Diğer

 

             Alo 183 Sosyal Hizmet Destek Hattı

 

             112 Acil Yardım Hattı

 

             3.ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi)

 

Şiddet  Önleme ve İzleme Merkezi, şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalanlara yönelik verilen tedbirlerin etkin olması için izleme yapan birimlerdir. Bu merkezlerde hukuki, psikolojik, mesleki ve danışma gibi farklı alanlarda hizmetler sunulmaktadır.

 

             KADES (Kadın Destek)

 

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kullanıcı sözleşmesinin olduğu mobil bir uygulamadır. Uygulama aktif olduğunda "Yardım İste" butonuna bastığınızda talebiniz ihbar niteliği kazanır ve mevcut konumunuza kolluk kuvvetleri yönlendirilir.

 

Kaynak: https://evicisiddet.adalet.gov.tr/

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.11.2020 - Güncelleme: 13.11.2020 09:57 - Görüntülenme: 410
Kaynak: aa
  Beğen | 0  kişi beğendi